Muikku-Suomen kalatalouskeskukset >

Alamitat ja saaliskiintiöt

Säädettyä vähimmäismittaa pienempi kala tai rapu on välittömästi laskettava takaisin veteen elävänä tai kuolleena.

Täysimittainen kala on laskettava takaisin veteen elävänä tai kuolleena, jos se on pyydetty rauhoitusaikana, kielletyllä pyydyksellä tai kielletyllä kalastusluvalla. Vapauttaessasi kalaa esim. uistimesta toimi varoen, mieluiten kalaan käsin koskematta. Mikäli joudut koskemaan kalaan kastele kätesi ennen tarttumista.
Pohjois-Karjalassa on kalastusasetuksen mukaisia alamittoja muutettu kalatalousalueiden päätöksillä.

 

Järvitaimen, järvilohi ja nieriä

Kalastusasetuksen mukaan rasvaevätön järvilohi vähintään 60 cm rasvaevätön järvitaimen vähintään 50 cm. Nieriä vähintään 60 cm koko Vuoksen vesistössä.

Saaliskiintiö: vapaa-ajankalastuksessa sallitaan enintään yhden rasvaevättömän järvilohen saaliiksi ottaminen kalastajaa ja vuorokautta kohti.

 

Kuha

Kalastusasetuksen mukaan 42 cm.

Pohjois-Savon Ely-keskuksen päätöksellä Pielisen-Karjalan kalatalousalueella kuhan alamitta on 40 cm seuraavissa vesistöissä: Pielinen, Kuokkastenjärvi, Lautiainen, Rukavesi ja Viekinjärvi.

Juojärvi-Rikkavesi-Kaavinjärvi altaalla ja Viinijärvellä  45 cm (päätös voimassa 31.12.2022 asti).

Kalatalousalueet voivat hakea muutosta asetuksen mukaiseen alamittaan, joten kalastajia pyydetään seuraaman tämän sivun alamittatietoja kuhan osalta. 

 

Harjus

Kalastusasetuksen mukaan 35 cm.

 

Rapu

Kalastusasetuksen mukaan ei alamittaa. Kitee-Jänisjoen, Vaikkojoki-Juojärven, Koitereen, Pielisen-Karjalan kalatalousalueilla alamitta 10 cm.

 

 

 Rauhoitusajat

Rauhoitetun kalalajin kalastus on rauhoitusaikana kiellettyä eikä pyynnissä tule käyttää sellaisia välineitä, jotka ovat erityisesti ko. lajin pyyntiin tarkoitettu. Mikäli saat rauhoitetun kalalajin, tulee se viipymättä laskea takaisin veteen.
Pohjois-Karjalassa on kalastuslain mukaisia rauhoitusaikoja osittain muutettu kalatalousalueiden päätöksillä, kts. kalatalousalueiden yhtenäisluvat.

 

Kalalaji

Rauhoitusaika
Järvitaimen ja järvilohi

Rasvaevällinen järvilohi ja -taimen on rauhoitettu ympäri vuoden. Rasvaeväleikattu järvilohi on rauhoitettu Vuoksen vesistössä 1.6.-31.8. välisenä aikana (ei koske Heposelkää, Höytiäistä, Juojärveä, Kuorinkaa, Puruvettä, Pyhäjärveä eikä Viinijärveä). Joessa ja purossa järvilohi on rauhoitettu 1.8.-30.11 välisenä aikana sekä järvitaimen 1.9.-30.11.

 

Nieriä

Rauhoitettu (kalastus kielletty) koko Vuoksen vesistössä syys-, loka- ja marraskuussa.

 

Kuha

Ei yleistä lain mukaista rauhoitusta.

 

Harjus

Rauhoitettu 1.4.-31.5.

 

Rapu

Rauhoitettu 1.11.-21.7. klo 12.00 saakka. Ravustus on kielletty mm. Tohmajärvessä ja Lieksanjoella.