Muikku-Suomen kalatalouskeskukset >

 

Kalastonhoitomaksu 

Uusi yhdistetty maksu on nimeltään kalastonhoitomaksu. Kalastonhoitomaksulla voi kalastaa yhdellä vavalla kaikilla niillä vesialueilla, joihin on ennen tarvittu jokin läänikohtaisista viehemaksuista. Vaelluskalavesistöjen jokien koski ja virta-alueilla kalastonhoitomaksun lisäksi tarvitaan vesialueen omistajan viehelupa. Kalastonhoitomaksun keräämisestä vastaa Metsähallitus. Varojen käytöstä vastaa maa- ja metsätalousministeriö.

Kalastonhoitomaksun maksavat kaikki 18-64-vuotiaat kalastajat. Maksua ei tarvitse suorittaa, jos kalastaa pilkillä, mato-ongella tai ns. silakkalitkalla. Kalastonhoitomaksun voi hankkia joko koko vuodeksi (kalenterivuosi) 45 eurolla, seitsemäksi vuorokaudeksi 15 eurolla tai vuorokaudeksi 6 eurolla.

Kalastonhoitomaksun voi maksaa eraluvat.fi-verkkokaupassa tai puhelinpalvelussa 020 69 2424, joka vastaa arkisin kello 9-16. Kalastonhoitomaksun voi ostaa myös R-kioskilta, joka perii 3 euron luvanmyyntipalkkion lupahinnan lisäksi.

Kalastonhoitomaksua ei voi maksaa suoraan pankkitilille, sillä uusi kalastuslaki edellyttää 18-64-vuotiaiden kalastajien rekisteröitymistä. Kun kalastaja maksaa kalastonhoitomaksun ensimmäistä kertaa, hänen tulee rekisteröityä. Rekisteröinnin yhteydessä kalastajalta kysytään nimi, yhteystiedot ja syntymäaika (ei henkilötunnusta).

 

Kalastonhoitomaksu ei oikeuta vapakalastukseen kaikilla vesillä. Maksun maksaneet kalastajat eivät voi kalastaa rauhoitetuilla vesialueilla, kohdekohtaisen luvan vaativilla erityiskohteilla tai uuden lain määrittelemillä vaelluskalavesistöjen koski- ja virta-alueilla.
 

 

  Alle 18v ja 65v täyttäneet 18-64-vuotiaat
Onkiminen ja pilkkiminen jokamiehen oikeus kaikille jokamiehen oikeus kaikille
Viehekalastus (yhdellä vavalla) ei kalastonhoitomaksua
 
kalastonhoitomaksu
Viehekalastus (usealla vavalla) ei kalastonhoitomaksua
vesialueen omistajan lupa
kalastonhoitomaksun lisäksi vesialueen omistajan lupa
Muu kalastus ja ravustus ei kalastonhoitomaksua
vesialueen omistajan lupa
kalastonhoitomaksun lisäksi vesialueen omistajan lupa

 

Rajoitukset
- Kilpailuihin ja järjestettyihin tilaisuuksiin tarvitaan vesialueen omistajan lupa.
- Paikallisista rajoituksista / rauhoituksista saa tietoa vesialueen omistajilta, kalatalouskeskuksesta tai ELY-keskuksen kalatalousyksiköstä.

- Tiedot ovat vuodelta 2019